MONITORING MEDIJSKE SCENE U SRBIJI

Objavljeno: 03.05.2023.

Monitoring medijske scene izrađuje se s ciljem kontinuiranog praćenja događaja i procesa koji utiču na stanje medijskih sloboda u Republici Srbiji. Autori monitoringa bave se: slobodom izražavanja; praćenjem implementacije postojećih propisa; usvajanjem novih propisa, ali i izmenama i dopunama aktuelnih, kako iz oblasti medija, tako i iz drugih oblasti koje na direktan ili indirektan način utiču na slobodu medija; kao i analizom SLAPP tužbi (strateških tužbi protiv učešća javnosti) usmerenih prema novinarima i medijima. 

Za izradu monitoringa koriste se javno dostupni podaci, podaci dobijeni od novinara, urednika i drugih medijskih radnika, novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, kao i državnih i nedržavnih organa. 

Projekat Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) "Izgradnja sistema prevencije i hitnog reagovanja u slučajevima pretnji i napada na novinare u Srbiji", u okviru kog se vrši i medijski monitoring, osmišljen je da se pozabavi unapređenjem bezbednosti novinara i medijskih radnika izgradnjom bezbednijeg radnog okruženja i kapaciteta medijskih radnika da prepoznaju i prijave pretnje i napade sa kojima su suočeni i apeluju na organe za sprovođenje zakona i sudske organe da brzo reaguju na njih. Kroz svoj kompleksan, originalan i inovativan skup aktivnosti, projekat koristi mešavinu dostupnih tehnologija (interaktivni veb sajt, mobilna aplikacija i Sigurna linija) zajedno sa tradicionalnim sredstvima (obuke, konsultacije, zagovaranje) za rešavanje ove veoma relevantne teme. Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske komisije u Srbiji u okviru programa podrške medijima.

U narednom periodu, objavljivaćemo mesečne medijske monitoringe koje izrađuju pravnici advokatske kancelarije Živković-Samardžić specijalizovani za ovu oblast dok izveštaje za prva 3,5 meseca 2023. godine možete pronaći na sledećim linkovima:

Medijski monitoring za januar 2023.

Medijski monitoring za februar 2023.

Medijski monitoring za mart 2023.

Medijski monitoring za prvu polovinu aprila 2023.