Aktivnosti Sigurne linije - april 2022.

Objavljeno: 27.04.2022.

Izveštaj operatera SOS telefona za prijavljivanje nasilja nad novinarima (0800 100 115) tokom aprila 2022.

Piše: Veljko Milić, pravnik i operater Sigurne linije

Sigurna linija je 20. aprila 2022. godine primila poziv novinara portala NovaS Miloša Lazića kako bi prijavio krivično delo koje je dan ranije izvršeno na njegovu štetu, ali i na štetu snimatelja i fotoreportera koji su tog dana sa njim obavljali novinarski zadatak na terenu. Ovaj slučaj pokazuje da je krivično-pravna zaštita potrebna ne samo novinarima nego i drugim licima koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti javnog informisanja. To su sva ona lica koja nisu novinari ali svojim radom omogućavaju da novinari na kvalitetan i publici prijemčiv način urade svoj posao, kao što su snimatelji ili fotoreporteri. 

Naime, novinar, snimatelj i fotoreporter portala NovaS su, po nalogu odgovornog urednika, sa ulice fotografisali objekat u izgradnji u jednom beogradskom naselju kada im je prišao muškarac koji se predstavio kao čuvar objekta i zapretio im da prestanu da snimaju. Pretio im je da će, ako nastave da snimaju „raditi motka“ i da će pustiti inače vezanog rotvajlera „da ih pokida“

Ovakvo ponašanje predstavlja klasičan primer krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti jer je lice koje im je pretilo motkom i rotvajlerom direktno stavilo u izgled da će biti "napadnuti njihov život i telo", ukoliko nastave da obavljaju svoj novinarski zadatak.


Dana 25. aprila 2022. godine novinar Dinko Gruhonjić iz Novog Sada prijavio je da ga je između ponoći i 01.00h njemu nepoznato lice u više navrata kontaktiralo putem društvene mreže Facebook i najvulgarnijim izrazima pretilo da će napasti na život i telo njega i članove njegove uže porodice. Isto lice je nekoliko puta u toku dana zvalo putem Facebook Messenger aplikacije. Krivično delo je prijavljeno Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal koje je odmah postupilo po krivičnoj prijavi. 

Dinko Gruhonjić je i ranije u više navrata bio meta različitih krivičnih dela, a možda i najdrastičnije je bilo ono kada su nepoznata lica grafitima išarala ulaz u kojem stanuje sa svojom porodicom, poručujući mu da je nepoželjan u Novom Sadu. Počinioci ovog, kao i mnogih drugih krivičnih dela izvršenih na štetu Dinka Gruhonjića do danas nisu pronađeni.

Zbog svog novinarskog rada Gruhonjić je bio meta različitih uvredljivih kampanja od strane poznatih i nepoznatih lica, zbog kojih se osećao ugroženim ali te uvrede, iako gnusne, nisu prijavljivanje jer ne ispunjavaju elemente bilo kog krivičnog dela, što je još jedan u nizu dokaza da su neophodne izmene krivičnog zakonodavstva kako bi se novinari zaštitili i od ovakvih verbalnih napada.