O nama

Objavljeno: 12.04.2021.

Portal Bezbedni novinari

Portal Bezbedni novinari ima za cilj da na jednom mestu obezbedi što veći broj informacija koje mogu biti od ključne važnosti za svakodnevni rad kako novinara i urednika, tako i svih onih uključenih u poslove od značaja za javno informisanje. 

U fokus interesovanja ovog portala postavljena je zaštita bezbednosti novinara. Na njemu se nalaze smernice uz pomoć kojih se mogu sagledati problemi do kojih u procesu rada neretko dolazi, kao i sistematizovan relevantan pravni okvir i konkretni mehanizmi koje ugroženi radnici u poslu javnog informisanja mogu konsultovati u cilju rešavanja problema. 

Takođe, na ovom portalu objavljivaće se informacije o aktulenim sudskim postupcima, analize relevantne sudske prakse i odgovori na dileme sa kojima se novinari često susreću.

Odgovorno lice

Glavni i odgovorni urednik
Veran Matić

 

Sigurna linija

Ovo je specijalni besplatni broj telefona i direktna linija, na koji novinar/novinarka ili medijski radnik/radnica može prijaviti svaku situaciju koja proizvodi osećaj ugroženosti zbog bavljenja novinarskom profesijom. Pozivom na broj 0800 100 115 dobijaju se jasna objašnjenja o zakonskom tretmanu dela, i o postupcima koji treba da se pokrenu kako bi se nadležnim institucijama, policiji i tužilaštvu prijavilo ugrožavanje bezbednosti.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

ANEM je više od 25 godina posvećen unapređenju uslova za razvoj medija i slobode izražavanja u Srbiji i regionu, i zaštitnik je interesa svog članstva. Član je nekoliko međunarodnih medijskih organizacija: SEEMO (South East Europe Media Organization), SEENAPB (south East European Network of associations of Private Broadcasters), IFEX (International Freedom Of Expression Exchange) i pridruženi član asocijacije NAB (National Association of Broadcasters) sa sedištem u SAD. 

ANEM koordinira projekat portala, mobilne aplikacije i sigurne linije za veću i bolju bezbednost novinara i novinarki.

Podršku projektu pružaju Radna grupa za zaštitu i bezbednost novinara Vlade Republike Srbije, Misija OEBS-a u Srbiji i Ambasada Kraljevine Norveške.