Školski primer

Objavljeno: 30.05.2022.

Ohrabrujuća je vest da je uhapšen nasilnik koji je pretio ekipi portala Nova.rs tokom izveštavanja sa lica mesta o požaru u restoranu brze hrane na beogradskom Banovom brdu.

Piše: Veran Matić

Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Drugom osnovnom javnom tužilaštvu da odredi policijsko zadržavanje muškarca koji je nasrnuo na novinarsku ekipu. Prema saopštenju Višeg javnog tužilaštva, trebalo je da novinari tim povodom u svojstvu građana daju izjave policiji uz nalog da dostave sve audio i video snimke ovog incidenta koje imaju u posedu. Istovremeno, javnost je obaveštena da „kontakt tačka za efikasno procesuiranje napada na novinare – zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu, nastavlja da prati postupanje u ovom slučaju“.

Ovo je bio školski primer postupanja u slučaju ugrožavanja bezbednosti novinara. Povećan je broj ovakvih situacija „iz dnevnog života“ u kojima se novinari fizički napadaju zbog obavljanja svog posla, u slučajevima koji se ne moraju nužno povezati sa političkom pozadinom ili negativnim odnosom prema dotičnom mediju. Jedino efikasnim rešavanjem slučajeva i drastičnim kaznama može se uticati na tretman novinara i medija, kao i poštovanje potreba javnosti da zna sve o onome što je u javnom interesu. 

Sticajem okolnosti, ovaj slučaj usledio je dan nakon sastanka Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara na kom je premijerka Ana Brnabić izjavila da su „pretnje Brankici Stanković apsolutno nedopustive“. Važno je da je takva vrsta osude stigla sa najvišeg mesta u izvršnoj vlasti u momentu kada su se ključna novinarska udruženja tim povodom oglasila saopštenjima. Mislim da je glavna i odgovorna urednica TV Insajdera mnogo toga što se događalo prethodnih dana pojasnila u današnjem intervjuu dnevnom listu Nova. 

Ovakvi izlivi solidarnosti i osude pretnji su veoma značajni, baš kao i promptna reakcija državnih organa na pretnje prema novinarima tokom obavljanja profesionalnih dužnosti, poput izveštavanja sa lica mesta. Ono što nije dobro je da se stiče utisak da nema izlaska iz pravosudnog tamnog vilajeta u koji je ni kriv ni dužan upao Milan Jovanović. Kao što je Fondacija Slavko Ćuruvija svojevremeno upozorila na nužnost reakcije državnih organa zbog pretnji upućenih Brankici Stanković, tako je na portalu Cenzolovka, sajtu Fondacije, dosledno nastavila da izveštava o tome da je početak suđenja za paljenje kuće Milana Jovanovića odložen po treći put. Stiče se utisak da advokatskim smicalicama u ovom postupku nema kraja. Ostaje nada da će današnje vesti o „istrazi i saslušanju Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika opštine Grocka zbog sumnje da je oštetio budžet za više od 10 miliona dinara u Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu“ ponovo vratiti u fokus i suđenje na kojem pravdu zbog paljenja kuće iščekuju Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin.

Juče sam razgovarao sa dopisnikom Novosti iz Loznice Vladimirom Mitrićem, koji je preko 15 godina pod policijskom zaštitom. U njegovoj neposrednoj okolini živi i bivši policajac koji je pokušao da ga ubije. Mitrićeva karijera je za nekoliko knjiga, a izgleda da će imati policijsku zaštitu dokle god je živ, jer je pravosudni sistem nemoćan pred nasilnicima. Nemoćan da se naplati odšteta, nemoćan da preventivno u ovom slučaju reguliše bezbednost Mitrića. Njegovo svedočenje, da bi morao da napusti zemlju ako bi mu ukinuli policijsku zaštitu, zaista je dramatično u vremenima u kojima živimo. Zbog toga je jako važno da i tu policijsku zaštitu ima u punom obimu, a ne samo na teritoriji opštine u kojoj živi.