Za vređanje Marka Vidojkovića i njegove supruge tabloid Objektiv dužan da plati 260.000. Vidojković se žalio na presudu

Objavljeno: 08.07.2022.

Javnost mora da zna kakvim se sredstvima režim služi, dokle su spremni da idu, ali mora da zna i da će o Vidojkoviće slomiti zube svako ko pokuša nešto slično, kaže pisac i novinar Marko Vidojković posle presude zbog teksta na portalu Objektiv, u kom je on nazvan pedofilom, a njegova supruga žrtvom pedofilije.

Marko Vidojković (foto: N1 screenshot) Marko Vidojković (foto: N1 screenshot)

Zbog povrede dostojanstva i prava na privatnost Marka Vidojkovića i njegove supruge Đurđije, portal Objektiv je prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu oglašen krivim, a nadoknada za štetu i duševni bol određena je na 260.000 dinara. Odštetni zahtev bio je 400.000 dinara.

Poznati pisac, satiričar i novinar žalio se na presudu Apelacionom sudu i za Cenzolovku kaže:

„Nema šanse da se bez borbe pomirimo sa sumom manjom od one koju smo tražili. Javnost mora da zna kakvim se sredstvima režim služi, dokle su spremni da idu, ali mora da zna i da će o Vidojkoviće slomiti zube svako ko pokuša nešto slično.“

Vidojković je tužio Objektiv pre godinu dana zbog fotografije i teksta objavljenih 8. maja 2021. godine, u kom je nazvan pedofilom, a njegova supruga proglašena žrtvom pedofilije. Tekst je i dan-danas dostupan na internet portalu tabloida, a bio je uvod u jednu od mnogobrojnih monstruoznih hajki, pretnji i uvreda na društvenim mrežama kojima je poznati pisac, satiričar i novinar već godinama izložen.

Primoran da napusti Srbiju

Zbog tih hajki i pretnji smrću i ugrožavanja njegove bezbednosti i bezbednosti njegove porodice, Marko Vidojković je bio prinuđen da napusti Srbiju i skloni se na tajno mesto na kome neće morati da živi kao u zatvoru.

Pričati o novčanoj odšteti i tome da li je 260.000 dinara „pravično“ dodeljena suma za život u izgnanstvu, u situaciji kad omiljenog, nagrađivanog i visokotiražnog pisca primoraju da spas pred agresijom primitivaca traži u bekstvu, spada u domen nerealne distopije, ali to je sudbina Marka Vidojkovića i realnost u Srbiji.

Evo kako je Vidojković u ranijim intervjuima opisivao situaciju u kojoj se našao nakon što je Objektiv objavio sramni tekst:

„Ta fotografija na kojoj sam sa svojom sadašnjom suprugom pojavila se 8. maja. Već narednog dana krenula je kampanja o tome kako sam pedofil, sve to na režimskim stranicama na Fejsbuku i Instagramu. Prave se karikature i mimovi kako ja idem po vrtićima i tražim žrtve, vrebam decu. Ogromni naslovi. Uznemirili su i mene i ženu s kojom sam u braku šest godina, a predstavljena je kao neka moja maloumna žrtva. Juče smo ja i supruga tužili Objektiv. Jasna je definicija pedofilije i postoje stvari preko kojih ne može lako da se prelazi“, svedočio je pisac.

I još:

„Meni je rečeno – nemojte sada dok traje kampanja ni ti ni žena da izlazite napolje, jer ovi imaju i meksičke metode, možda će neko naciljati nju, a ne tebe. A dve nedelje traje kampanja. Tako mi je rečeno – nisu ovo junačka vremena, ovo su meksičke metode, oni seku jedni drugima glave i noge, nije isključeno da će ići na člana porodice. Tada je moja keva blindirala vrata, a žena je sa mnom otišla u kućni pritvor. I oboje smo se pretvorili u mečke u kućnom pritvoru, jer sediš po ceo dan gajbi. I to ne traje dve nedelje, jer posle dve nedelje dođu nove i kažu ti isto. Sa četrdeset pretnji smrću se ne saživiš, umreš sa tim, odeš iz zemlje…“, objasnio je nedavno u podkastu „Snaga uma“ Marko Vidojković.

Nema novca koji može da plati to što nam se dešavalo

Prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu povodom teksta u Objektivu doneta je „zbog pretrpljenih duševnih bolova usled povrede dostojanstva ličnosti, časti i ugleda, kao i povrede prava na privatnost, jer je portal u istom tekstu bez dozvole objavio fotografije supružnika“.

Vidojković tvrdi da sud nije do kraja utvrdio činjenično stanje jer se nisu bavili time da li je Objektiv objavio tekst sa isključivom namerom da napadne njegovu čast i ugled, kao i čast i ugled njegove supruge, već samo da nepotpisani autor teksta nije postupao u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom i tako spornim tekstom i fotografijama povredio prava bračnog para.

„Samim tim, presuđena suma nije adekvatna u odnosu na težinu skandaloznog postupka režimskog glasila. Mi nismo frikovi koji traže milione za odštetu, znajući da ih neće dobiti“, kaže Vidojković.

„Tražili smo 400.000 dinara i, imajući u vidu krajnju podlost s kojom su udarili na mene, moju suprugu i naš brak, mi se čvrsto držimo svog prvobitnog zahteva. Nema novca koji može da plati ono što nam se dešavalo posle ovog teksta. Stotine odvratnih botovskih komentara i ogavnih mimova jasno govore da je reč o planiranoj i gnusnoj kampanji. Pored ubistva, pedofilija je najodvratniji zločin i ta banda to dobro zna. Napali su našu svetinju, naš brak. To je udarac ispod pojasa kakav Vidojkovići ne praštaju. Nikada nikoga nisam tužio zbog javno izgovorenih ili ispisanih uvreda na moj račun, ali ovog puta pravda mora biti zadovoljena. Nema šanse da se bez borbe pomirimo sa sumom manjom od one koju smo tražili. Javnost mora da zna kakvim se sredstvima režim služi, dokle su spremni da idu, ali mora da zna i da će o Vidojkoviće slomiti zube svako ko pokuša nešto slično“, jasan je Marko Vidojković.

Tabloid Objektiv, internet i štampano izdanje, povezuje se sa ljudima veoma bliskim samom vrhu vlasti, ali i kriminalnih klanova. Ovaj tabloid je nedavno bio u centru pažnje javnosti jer je objavio intervju sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović, a prošle godine ga je ministar Nebojša Stefanović na Tviteru povezao sa klanom Veljka Belivuka, okrivljenim za najmonstruoznija ubistva.

Tekst preuzet sa portala Cenzolovka.

Autorka: Tamara Spaić