Veran Matić: Dijanu Hrkalović treba vratiti u pritvor, svakodnevno i direktno utiče na svedoke

Objavljeno: 28.07.2022.

Bivša državna sekretarka MUP-a obilazi prorežimske televizije i napada novinarku Jelenu Zorić, dok njen advokat targetira novinare.

Veran Matić, foto: Insajder TV Veran Matić, foto: Insajder TV

Godinama unazad praksa pravljenja zvezda u javnosti od optuženih za teška kriminalna dela u potpunosti destruira institucije sistema sudova, tužilaštva, policiju, a kao kolateralna šteta pojavljuju se i novinari i mediji. Ili je to možda prava meta a ne kolateralna – ocenjuje za Danas Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Osumnjičeni u ovom slučaju su bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, koja u intervjuima na prorežimskim televizijama između ostalog napada i novinarku Jelenu Zorić, dok njen advokat Vladimir Đukanović najavljuje tužbe za sve nezavisne novinare koji su se bavili predmetom Jovanjica.

– „Slučaj Jovanjica“, i glavni akteri potpuno su legitimizovali tu naopakost, gde se optuženi pojavljuju kao tužioci, odbrana optuženih zastrašuje, opstruira… Jelena Zorić je doživela pretnje prvooptuženog Koluvije, preko jednog od advokata. Sada dobija pretnje prikrivene ili manje prikrivene od optužene Dijane Hrkalović, koja raspojasano po medijima optužuje a kao i da odmah i presuđuje s obzirom na tretman od strane medija i voditelja emisija, intonacija tekstova, pozicioniranja po tabloidima svake misli i optužbe – optužene, ukazuje Matić.

Podsetimo, gostujući u emisiji Ćirilica na TV Hepi, optužena Hrkalović se bavila i radom nezavisnih novinara:

„Ova Jelena Zorić, čije priznanje imamo konačno od pre par dana, za koju Vlada Gajić iz Narodne stranke kaže da joj je Saša Drecun izvor za njene informacije. Mislim svi pričaju daje ona u jako prisnim odnosima sa njim. Čujem kako njen brat priča da je ona imala problem sa redakcijom televizije na kojoj je prethodno radila zbog toga što je prikrila prepisku između Drecuna i nekog kriminalca, najverovatnije Koraća, koja je stigla na mejl te redakcije. Pazi, prikrila je to od svog uredništva! Kako se to zove? Selektivno istraživačko novinarstvo, ili kako?“

Medijska udruženja su nastup Dijane Hrkalović okarakterisala kao nastavak vršenja pritiska na Jelenu Zorić. Naime, nakon gostovanja u „Pregledu dana“ na NewsMax Adria nekoliko dana pre toga, Zorić se našla i na meti predstavnika opozicije, koji su joj zamerili „da se prodala“ jer je izjavila da u aferi Jovanjica „nema Andreja Vučića“.

Veran Matić naglašava da se ovakve situacije moraju rešavati vraćanjem u pritvor optužene Hrkalović, jer svakodnevno direktno uz neviđenu tabloidnu podršku utiče na svedoke, na one koji predstavljaju javni interes, javnost… Prema njegovim rečima, ne postoji drugi način da se zaustave ovakve pretnje.

– Izvinjenje koje je usledilo, očigledno na veliki pritisak od strane onih koji imaju tu moć da izvrše tu vrstu pritiska – takođe je neiskreno i paušalno. Priznaje da je iznela neku neproverenu činjenicu, a jednostavnim uvidom u objavljene priloge Jelene Zorić mogla se uveriti u laž koju svesno iznosi. Sa očiglednom namerom i prikrivenom pretnjom vezanog za brata Jelene Zorić koji nema nikakve veze sa njenim poslom, ali će poslužiti za prikrivenu pretnju koju će razumeti jedino Jelena – ističe Matić.

On dodaje da proizvodnju naopakosti utemeljuje Vladimir Đukanović, koji se pojavljuje u brojnim ulogama, kao narodni poslanik sa imunitetom koji nosi ta pozicija, sa članstvom u brojnim skupštinskim odborima preko kojih se može imati uvid u dokumenta koja nisu dostupna javnosti, bilo da se tiču organizovanog kriminala, bezbednosti itd…sa pozicijom advokata u najvažnijim slučajevima, i sa pozicije kreatora javnog mnjenja kroz intervjue sa optuženima…i naravno, sa pretnjama upućenim novinarima.

– A moć ovih pretnji vrlo lako se preliva u pozive na akciju protiv tih novinara. Vuk Cvijić je stalna meta diskreditacija targetiranja i ovo je svakako neka vrsta kulminacije. Zbog toga je važna reakcija medijske zajednice ali i institucija koje moraju pozivati na odgovornost za izgovorenu reč, na obustavljanje govora mržnje i govora pretnji. Pretnje iz političke sfere mogu se obuzdati jedino političkom voljom najmoćnije političke stranke i političkih lidera – zaključuje Matić.

Inače, Dijana Hrkalović je i ranijim u svojim gostovanjima u prorežimskim medijima koristila priliku da etiketira nezavisne medije i novinare, pa su se na njenoj meti već našli N1, Nova, Danas, kao i urednik Danasa Vukašin Obradović.

Mete Vladimira Đukanovića, advokata i funkcionera SNS, jesu svi oni koji su govorili u negativnom kontekstu o njegovim štićenicima, Dijani Hrkalović i Koluviji, prvenstveno nezavisni novinari kojima je putem tvitera pretio tužbom.


Zorić: Hrkalović pokušava da zastraši

Novinarka Jelena Zorić izjavila je da je pominjanje njenog brata tokom televizijskog gostovanja nekadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović shvatila kao vid pretnje i zastrašivanja. Zorić je za Glas Amerike rekla da je Hrkalović u istoj emisiji etiketirala i njen moral jer je insinuirala da je Zorić „u veoma bliskom odnosu sa tužiocem koji vodi Jovanjicu“. Istakla je da su najopasnije pretnje koje su najteže i dokazive, „umotane u celofan, kada se mole Bogu za vas, požele dobro zdravlje vama i vašoj porodici“ ili na kućnom pragu ostave morbidnu poruku. „Znamo svi za tradicionalni kriminalni običaj da mafija obično pošalje poljubac pre nego što zapuca. Mene je strah i da opišem kako se osećam kada mi prete i šta me najviše pogađa, da ne bih kriminalcima nacrtala šta je potrebno da rade, kako bi uticali na moja osećanja“, rekla je Zorić.

Tekst prenet sa portala dnevnog lista Danas.

Autorka: Katarina Živanović