Prikrivena pretnja Predsedniku

Objavljeno: 27.10.2022.

- Hej, Predsedniče, ti si ono umro pre godinu dana? - Ko je to? - A, živ si, nisi umro, ali ćeš umreti ubrzo! (Telefonski razgovor, negde oko ponoći 12. na 13. jul, 2022. godine)

Piše: Veran Matić

Predsednik prijavljuje slučaj i prepušta institucijama, nije mu prvi put. Pojačava se obezbeđenje, predsednik se kreće drugim putevima od onih koji su predvidivi, menja raspored sastanaka, ne izlazi na javna mesta.

SJ: Novinar u Srbiji dobio pretnje smrću putem telefona - Javni servis

Par nedelja kasnije, na sastanku u Evropskoj komisiji, dobija usputno pitanje "kako je sa bezbednošću i pretnjama za koje smo saznali, čuli smo i videli da menjate planove, obaveze zbog toga". 

Ribeiro Selakoviću: Ukidanje nekažnjivosti za napade na novinare vodi slobodnijim medijima i većoj demokratiji - Javni servis

Ne znam, ali evo proveriću.

Šefe, iz policije kažu da su ustanovili da nije bilo poziva, pa je tužilaštvo zaključilo slučaj… nije se dogodilo. Nema poziva, nema žrtve, nema slučaja.

Ne bih rekao da je to moguće, imao sam poziv, i moja supruga je bila prisutna, proverite još jednom. 

Blagojević za UNS: Očekujem da će se utvrditi ko želi da sakrije telefonsku pretnju - Javni servis

Nedeljama posle

Nema poziva, žao nam je, pardon srećni smo što nema pretnje, a ako nema pretnje, nema ni slučaja, ako nema slučaja nema ni žrtve. Bezbednosni sistem funkcioniše kao sat. Budite bezbrižni. Onako usput, samo da Vam kažem da je među smrtnicima kažnjivo lažno prijavljivanje pretnji. Ali ne brinite, nećemo izaći u javnost da nije bilo poziva-pretnje koju ste prijavili… Mirna Bačka. 

Nešto mi je tu sumnjivo, neki iz javnih preduzeća nezadovoljni su kritikama i možda je neko od njih nekoga nagovorio da me cima i preti… 

Proveriću sâm listing dolaznih poziva. (Proverio i dobio podatak da je bilo poziva.) 

Neka Služba unutrašnje kontrole MUP-a ipak proveri ko je u pravu, MUP ili operater? Iako je jasno da MUP proverava MUP, ali hajde, pravna država i moramo da poštujemo. 

Posle nedelju, dve

Predsedniče, SUK kaže da je izgleda bio poziv, ali da se ne vidi u policiji, a vidi kod operatera, neka greška, kažu bilo je i ranije puno puta. Ne znamo u čemu je problem, zvaćemo majstora operatera da popravi. 

I da identifikujemo ko je zvao. 

Nedelju, dve kasnije operater utvrđuje da je poziv došao preko drugog operatera. 

Nedelju dana kasnije drugi operater kaže da nije sa njihovog broja, ali da je poziv sa Islanda, iz Rejkjavika. 

Da rade na utvrđivanju broja i identiteta…

***

Predsednik je već malo ljut, ne samo zbog sopstvene bezbednosti. 

Kako li je novinarima, koji su zaštićeni kao i ja jer se bave javnim, odgovornim poslom, ako je nekoliko meseci prošlo od pretnje da još uvek nije utvrđeno ko mi je pretio. 

Kako li je novinarima kada im se ne veruje da su dobili pretnje, ili kada se „pokvari“ nešto, pa je poziv nevidljiv. Sećam se slučaja kada je novinar za vreme demonstracija prebijen od strane žandarmerije, pa je i to postalo nevidljivo… 

Čini mi se da sam video i neku analizu SĆF po kojoj imam povoljniji tretman, ali kako kada i sam imam ove probleme. Tačno je da ne moram, kao novinari, da idem prvo u policiju, pa posle u tužilaštvo, pa često ponovo i tu i tamo, i na sudove, kao što to moraju novinari, ali čini mi se da nije u redu i za jedne i za druge. 

Pitanje nacionalne bezbednosti je i kada neko želi da ubije i novinara i predsednika.  Moramo da budemo ravnopravni pred institucijama.

Veran Matić: A šta da su pretnje Dragojlu Blagojeviću ostvarene? - Javni servis

***

Više od tri meseca nije ustanovljeno ko je pretio novinaru Dragojlu Blagojeviću. Od toga, dva meseca je policija tužilaštvu davala informacije da nije bilo poziva, zbog čega je slučaj odbačen. 

Kolege novinari su istražili slučaj i utvrdili, uz saradnju sa savesnim građanima iz kompanija telekomunikacionih operatera. 

Veran Matić: U MUP-u pokušali da sakriju ključan dokaz o pretnji smrću novinaru Dragojlu Blagojeviću - Javni servis

Policija sakrila dokaze o pretnjama novinaru Dragojlu Blagojeviću (birn.rs)

Novinari su, u ovom slučaju, zaštitili potragu za počiniocima krivičnog dela, dajući šansu nadležnim institucijama i onda kada su pokazale slabost ili čak nameru da pretnja bude prikrivena. Cilj je bio važniji od vesti, koje bi bile protumačene kao senzacionalističke u tabloidnoj sferi, pretnja bi bila vrlo brzo obesmišljena, izgubio bi se fokus na rešavanje slučaja, jer je uvek moguće da se istrpi još jedan nerešen slučaj, još jedan minus u izveštajima. 

Previše je vremena prošlo za strpljenje, jer nije ustanovljeno ko je odgovoran za prikrivanje. 

Prvi izveštaj policije govorio je da nije bilo poziva-pretnje. I da je zabeležen samo jedan poziv desetak sati kasnije. 

Drugi izveštaj je govorio o tome da se poziv i dalje ne vidi u MUP-u, ali se vidi kod operatera. 

U trećem izveštaju se govori da je bilo više poziva. 

U četvrtom - da je u nadgledanom periodu bio najmanje 21 poziv, ostvaren ili ne… 

Za svo to vreme, novinar strepi i mnogo više od onog trenutka kada je prijavio pretnju, sa sumnjom da iza pretnje stoji osoba koja mu je pretila direktno i pre dve godine, što je prijavio. 

U poslednjih nekoliko nedelja strepi još više jer i onaj ko je pretio vidi da je zaštićen-nekažnjen. I prvi put i sada… Razmišlja i šta da je onaj ko je pozvao ili onaj u čije ime je neko pretio, ispunio pretnju. Njegova smrt bila bi nerazjašnjena godinama, njegova porodica bila bi izložena sramnim diskreditacijama, njegove kolege bi strepele za svoje živote. 

***

Jedan od tužilaca, takođe, razmišlja o tome šta da radi u situacijama kada od policije dobije slične odgovore, da li da im veruje ili da pokreće neki drugi mehanizam kako bi zaštitio nacionalnu bezbednost.

***

Opisao sam realne događaje, koji su se dogodili i i dalje se događaju novinaru Dragojlu Blagojeviću. Zamenio sam njegovo ime sa Predsednikom, sa željom da naglasim još jednom koliko je važno da svi koji su izloženi pretnjama i nasilju imaju jednak tretman. Da privučem pažnju na još uvek nerazjašnjenu pretnju i sve što se događalo potom u pokušajima da ta pretnja ne samo ne bude razjašnjena, već i da se stvore uslovi da novinar bude optužen za krivično delo prijavljivanja nepostojeće pretnje. 

Ne smemo dozvoliti rasplinjavanje ovog slučaja, njegove relativizacije. Isto kao što se što pre mora identifikovati počinilac krivičnog dela, onaj ko je pretio, kako bi bio sankcionisan, mora se u potpunosti razjasniti kako je došlo do prikrivanja ključnih informacija o pozivu tokom kog je pretnja upućena. I da se sankcionišu svi odgovorni za ove propuste.