Četiri godine

Objavljeno: 14.12.2022.

Navršilo se četiri godine od paljenja kuće i pokušaja ubistva Milana Jovanovića koji je u trenutku napada imao 68 godina. Sada ima 72. A sutra se nastavlja nova runda prvostepenog suđenja posle odluke Apelacionog suda da zbog administrativne greške prethodnog sudije ponovi suđenje (prvo i drugo optuženi kažnjeni su na po četiri godine zatvora).

Foto: Goran Basarić Foto: Goran Basarić

Piše: Veran Matić

Hoću da verujem da će ovaj novinarski veteran doživeti pravdu koju zaslužuje uprkos opstrukcijama branilaca i osumnjičenih. Ko sumnja u moje reči, neka dođe na suđenje da vidi kako to izgleda na prvom sledećem ročištu. (Tamo će sresti i Željka Matorčevića, glavnog i odgovornog urednika Žig info sajta na kojem sarađuje i Milan, koji je mesec dana pre paljenja kuće teško prebijen, a da do danas ne znamo ko je to i zbog čega uradio iako Željko zna.)

Novi udar na tužioca Predraga Milovanovića koji zastupa državu u postupku za paljenje kuće novinara „Žig infa“

Vidno uznemiren izašao je danas iz sudnice broj jedan Palate pravde Milan Jovanović, novinar portala "Žig info", nakon odluke o odlaganju pretresa zbog zahteva odbrane da tužilac Predrag Milovanović bude izuzet.

Advokati odbrane svoja današnja izlaganja usmerili su isključivo na tužioca Milovanovića.

„Odbrana smatra da postupajući zamenik nije prirodan. Nametnut je. Izabran je za člana Državnog veća tužilaca“, rekla je advokat Aleksandra Zlatić iz kancelarije Zore Dobričanin Nikodinović.

Njenog branjenika, bivšeg policajca Vladimira Mihailovića Drugo osnovno tužilaštvo tereti da je bio jedan od organizatora paljenja kuće novinara portala iz Grocke, i osuđen je na četiri godine zatvora prvostepenom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud.

„Ne bi smeo da postupa u predmetima Drugog osnovnog javnog tužilaštva. Postupajući zamenik je od odbrane predložen kao svedok. I iz tih razloga ne može da postupa“, nastavila je Zlatić.

I advokat Goran Pejić, koji brani Igora Novakovića, optuženog za podstrekavanje, izneo je isti zahtev.

„Morate da odlučite da li će on biti svedok, to je prethodno pitanje. To je prvo o čemu treba da odlučite“, obratio se ovaj advokat sudiji Luki Panteliću.

Sudija je prvo odredio kratku pauzu, a posle povratka u sudnicu odlučio da pretres ne bude održan zbog zahteva o izuzeću postupajućeg tužioca.

Jovanović, kom je pre četiri godine zapaljena kuća, izlazeći iz sudnice kratko je rekao da ako se sa zahtevom odbrane složi Milovanovićev nadređeni u Drugom osnovnom tužilaštvu, da više neće ući u Palatu pravde.

Suđenje se nastavlja u sledećoj godini 16. i 30. januara, zatim 20. februara i 10. marta.

U sudnici su pored novinara koji izveštavaju, u svojstvu javnosti prisustvovali poslanici Demokratske stranke Dragana Rakić i Srđan Milivojević.   

Drugi osnovni sud ponovo odlučuje o krivici optuženih za paljenje kuće novinara –saradnika portala „Žig info“Milana Jovanovića 12. decembra 2018. godine.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je na četiri godine i tri meseca zatvora osuđen bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović zbog optužbi da je ostale okrivljene podstrekavao da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Izvor: UNS

Autor: D. Bjelica

Istu tu pravdu očekujemo od Apelacionog suda skoro četvrt veka nakon ubistva Slavka Ćuruvije. Nadamo se da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzeti istragu za ubistvo Milana Pantića. Pravdu čekamo kao logičan, osuđujući ishod sudskih procesa širom Srbije zbog pretnji i napada na novinare i medijske radnike. Prateći njihove skorašnje ishode, navodimo slučaj iz Zaječara gde je, i pored brze prvostepene osude, Viši sud ukinuo presudu za pretnje smrću novinaru Danasa i proces vratio na početak. Drugi primer je da je Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo sporazum o priznanju krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti zbog pretnji upućenih glavnoj i odgovornoj urednici portala IN Medija Verici Marinčić po osnovu kog je izrečena kazna zatvora u trajanju od  godinu dana, koja neće biti izvršena ukoliko okrivljeni u naredne tri godine ne učini novo krivično delo. 

Uvek ističem da brza reakcija i sankcionisanje nasilja i pretnji prema koleginicama i kolegama u lokalu ima poseban značaj. Primer iz Vranja govori dovoljno sam za sebe. Veliko je pitanje kakav bi bio ishod da se nismo tokom leta u toj meri solidarno angažovali i zajedno dokazali da ono što radimo ima smisla. Verujem da je dosadašnji ishod suđenja u Vranju ohrabrio mnoge u lokalnim medijima da ne prećutkuju napade i pretnje. Isto tako, mislim da sve više sazreva svest da nam je neophodna izmena i dopuna Krivičnog zakonika kako bismo olakšali posao tužilaštvu i pravosuđu. Verujem da će i statistika Republičkog javnog tužilaštva nakon toga bolje izgledati.

Osudu nekažnjivosti zločina nad novinarima treba držati visoko na listi prioriteta. Lepo je da se na globalnom nivou 2. novembra obeležava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti. Taj datum dođe i prođe a nama ostaje da narednih 364 dana apelujemo, da se borimo, izlažemo opasnosti i da se nerviramo u sudnicama što pravda deluje nedostižno. Zato su nam tokom cele godine potrebne incijative poput one Evropske federacije novinara ili Reportera bez granica  koja je okupila tužioce koji vode neke od najpoznatijih slučajeva ubistava i napada na novinare u Brazilu, Meksiku, Gambiji, Demokratskoj Republici Kongo, Kongo–Brazavilu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Slovačkoj i Srbiji. Potpisnik apela „zabrinutih zbog upornog nekažnjavanja počinilaca krivičnih dela i nasilja nad novinarima” sa naših prostora je tužilac Predrag Milovanović, koji se istakao u procesu protiv osumnjičenih za napad na Milana Jovanovića. 

Zato i ovu priliku koristim da podsetim da je neophodno da se vladina Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara što pre zvanično sretne sa novim ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem, da se upoznamo i počnemo dijalog šta i kako dalje raditi tokom njegovog mandata.  

To je logičan korak ako Vlada i resorno ministarstvo konkretnim potezima žele da istaknu da nedopustiva, neodrživa, neopravdana, nedostojna i nepristojna nekažnjivosti zločina nad novinarima.