Neša Paun

Objavljeno: 16.01.2023.

Pre godinu dana sam pisao o Nenadu Paunoviću povodom njegovog štrajka upozorenja zbog načina raspodele sredstava na konkursu za projektno sufinansiranje u Pirotu. Njegov tadašnji protest nije privukao pažnju van lokalnih okvira.

Nenad Paunović Nenad Paunović

Danas svi znaju da se nedavno u okolini Pirota desio ekološki akcident. Srbija je za izlivanje amonijaka saznala od Nenad Paunovića posredstvom njegovog portala „Plus online“. Teško da možemo naći bolji skorašnji primer posvećenog pojedinca koji je nešto slično uradio u javnom interesu prevazilazeći lokalne okvire. Njegov portal i društvene mreže bili su mu više nego dovoljni da pokaže šta je sve moguće uraditi. Neša Paun je na ličnom primeru pokazao koliko je neutemeljen žal za opštinskim medijima koji su često bili budžetsko uhlebljenje za brojne partijske kadrove. Razgolitio je praznu priču o nužnosti postojanja regionalnih javnih medijskih servisa na primeru tamošnjeg dopisništva javnog medijskog servisa, koje je izgubilo bitku sa jednim čovekom zbog čijeg je izveštavanja pokrenuta specijalna emisija na najpopularnijoj privatnoj televiziji sa ciljem „zatrpavanja“ vesti iz Pirota.

Nenada Paunovića to nije obeshrabrilo, već je naprotiv, u maniru istraživačkog novinara, suprotno većini drugih koleginica i kolega, nastavio da beleži brojne scene sa terena. Bilo je tu i nekih brzopletosti u želji za ekskluzivnim informisanjem, ali je sve to zanemarljivo u odnosu na njegovu profesionalnu misiju kojom je postideo mnoge koji imaju neuporedivo veće mogućnosti i resurse.

Želim da verujem da pirotska konkursna komisija na upravo objavljenom konkursu neće imati dileme kada bude trebalo da podrži projekte medija iza kojih stoji Nenad Paunović. I da neće biti razloga za njegov novi protest. Generacija novinara i aktivista kojoj pripada Nenad Paunović i bukvalno odumire širom Srbije. I zato je njegov primer bitan jer pokazuje kolika je moć jednog čoveka čiji je rad često „one man show“. Neša Paun je, sa svoje 74 godine, doveo u pitanje mnoge teorije i medijske i informativne biznis modele. Uzburkao je široku javnost, uzbunio i isprovocirao članove Vlade, pirotsku vlast i prodrmao žabokrečinu na mnogim mestima.

Tim pre mi je draže što je njegova sudbina svojevremeno poslužila kao inspiracija Emiliji Lilić, prvoj laureatkinji nagrade „Zoran Mamula“, za reportažu “Priča o halfu” pre skoro dve decenije. Emilija je svojevremeno potvrdila da nagrađena reportaža govori o jednom od vodećih novinara Radio Pirota Nenadu Paunoviću, koji je smenjen nakon lokalnih izbora: „Nenad je ražalovan, on više nije urednik emisije „U lavirintu“ o kojoj govorimo. On je sada običan novinar koji prati sportske događaje, prati vojsku i sudstvo“.

I onda se dve decenije kasnije dogodi ekološki akcident u kojem ovaj novinarski veteran održi svima novinarsku lekciju. Zoran Mamula Maki, nekadašnji urednik informative starog B92 po kome nagrada nosi ime, bio bi prezadovoljan da ovo zna.

Tekst prenet sa portala Javni servis.

Autor: Veran Matić