Vranje: Još jedna presuda Kantaru

Objavljeno: 27.06.2023.

Dejan Nikolić Kantar osuđen je na godinu dana i šest meseci zatvora zbog pretnji izrečenih tokom suđenja za prethodne pretnje koje je uputio Oliveri Vladković, vlasnici OK radija, i Svetlani Ivanov, zaposlenoj u ovom radiju.

Dejan Nikolić na suđenju u Vranju (sudski skeč: Marko Somborac) Dejan Nikolić na suđenju u Vranju (sudski skeč: Marko Somborac)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) saopštila je da je postupajući sudija Osnovnog suda u Vranju, Bojan Trajković, u "efikasnom sudskom procesu koji je započeo u aprilu, i posle dva odlaganja, presudio uzimajući u obzir činjenicu da je optuženi već osuđivan za ovo krivično delo, kao i da je pretnja izrečena u prostorijama suda". 

ANEM dalje navodi da je Nikolić zbog pretnji vlasnici i zaposlenima na OK Radiju uhapšen prošle godine u junu dok je izdržavao kaznu zatvora u kućnim uslovima zbog organizovanja ilegalnog kockanja. Na glavnom pretresu za pretnje i nasilje prema OK radiju 16. avgusta prošle godine izrekao je nove pretnje prema vlasnici i zaposlenima u ovom mediju, kao i prema drugim novinarima i sutkinji, sa pretnjama i da će „skršiti Vranje i Beograd“. 

I pored toga što je Uprava za igre na sreću Ministarstva finansija zabranila rad kladionicama u vlasništvu Dejana Nikolića, jer je počinio krivična dela koja ga diskvalifikuju za licencu, Upravni sud iz Niša je doneo odluku da, i pored svih presuda, omogući rad ovih kladionica. 

Krajem avgusta ističe kazna od 14 meseci zatvora zbog prethodnih pretnji prema zaposlenima i vlasnici OK radija, i zaziđivanja prostorija radija, a da još uvek nije srušen objekat koji je nelegalno izgrađen. 

„Vrlo efikasni rad tužilaštva, policije i suda u Vranju kao da se poništava nedelovanjem drugih institucija, lokalne samouprave u Vranju i Upravog suda u Nišu. Time se šalje poruka da se kriminal, nasilje i pretnje isplate, jer se višestruko osuđivanom za kriminalna dela omogućava neslućeno bogaćenje koje je nastalo na kriminalnim radnjama“, poručio je Veran Matić, predsednik ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Matić dodaje da u isto vreme izrečene pretnje imaju svoje neograničeno trajanje koje se ne završava samo dužinom zatvorske kazne, tako da imamo neograničeno delovanje pretnji i zastrašivanja, trajnog osećaja ugrožene bezbednosti ne samo onih kojima je optuženi pretio, već i svih koji su se suprostavili kriminalnim aktivnostima, od predstavnika policije do osoba koje su bile u nekom trenutku bliske sa Nikolićem.

„ANEM i Stalna radna grupa pokazali su koliko je važna solidarnost sa ugroženim medijima, ne samo na nivou saopštenja već i kroz konkretni angažman u osvetljavanju događaja koji dovode do nasilja i direktnog suprostavljanja na terenu, kao i kroz iskazivanje konkretne solidarnosti i prisustva u mestima u kojima se nasilje događa, prateći do krajnjeg ishoda i sudske postupke“, objasnio je Matić.

Pregled Nikolićevih problema sa zakonom

U toku su još tri sudska procesa protiv Nikolića za pretnje, ugrožavanje sigurnosti i nasilje: 

  • Dejan Nikolić mesecima izbegava da prisustvuje završetku suđenja za pretnje koje je izrekao prema načelniku Policijske uprave u Vranju Igoru Živkoviću. Naredno ročište zakazano je za 31. jul. 
  • Isto tako izbegava i suđenje za pretnje i nasilje prema devojci M.V. sa kojom je bio u vezi. Naredno ročište je zakazano za 10. jul. 
  • U februaru je Drugo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo optužni predlog protiv Nikolića zbog ugrožavanja sigurnosti službenika Centralnog zatvora u Beogradu, a glavni pretres je zakazan za 26. oktobar. 

Do sada je šest puta osuđivan po krivičnom zakoniku presudama:

  1. Osnovnog suda u Leskovcu 2014. godine na novčanu kaznu zbog krivičnog dela iz člana 352. (Neovlašćeno organizovanje igara na sreću);
  2. Osnovnog suda u Vranju iz 2015. godine na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od šest meseci zbog krivičnog dela iz člana 138. (Ugrožavanje sigurnosti);
  3. Osnovnog suda u Kuršumliji iz 2019. godine zbog krivičnog dela iz člana 352. (Neovlašćeno organizovanje igara na sreću);
  4. Osnovnog suda u Kuršumliji iz 2015. godine zbog krivičnog dela iz istog člana (Neovlašćeno organizovanje igara na sreću);
  5. Osnovnog suda u Nišu iz 2020. godine, zbog krivičnog dela iz člana 352. (Neovlašćeno organizovanje igara na sreću);
  6. Osnovnog suda u Vranju 2022. za pretnje zaposlenima i vlasnici OK radija na 14 meseci zatvora. Nalazi se na izdržavanju kazne u zatvoru u Vranju. 

Dejan Nikolić Kantar rođen je 1979. godine u Vranju, oženjen je i otac je troje dece.