Saopštenje ANEMa - Nestali ili ukradeni spisi predmeta u Višem sudu u Vranju u slučaju Nikolić Kantar, nisu pronađeni a odgovorni nisu kažnjeni

Objavljeno: 07.08.2023.

I pored toga što su spisi predmeta nestali – ukradeni, u utorak 8. avgusta će se održati sednica veća Višeg suda u Vranju, po žalbi Dejana Nikolića Kantara na presudu kojom je osuđen na 18 meseci zatvora, za pretnje zaposlenima u OK radiju.

Ministarstvo pravde vlade Republike Srbije, najozbiljnije je shvatilo ovaj skandal, Odeljenje za nadzor u pravosudnim organima, najavilo je da će izvršiti nadzor nad Višim sudom u Vranju, zbog nestanka spisa predmeta prvostepene presude Dejanu Nikoliću Kantaru. U toku je izjašnjavanje predsednice suda o ovom nezabeleženom događaju, a posle toga sledi i poseta predstavnika Ministarstva i konkretno utvrđivanje činjeničnog stanja i odgovornosti. Više o nestanku spisa nalazi se u tekstu Samo hrabro i odlučno protiv lokalnih (i drugih) kabadahija na portalu Javni servis.

Vršilac dužnosti Predsednika Višeg suda u Vranju, Milena Stojević, u odgovorima na pitanja po zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, koje je poslao Veran Matić, predsednik upravnog odbora ANEM-a (Asocijacije nezavisnih elektronskih medija) i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, konstantovala je sledeće:

„Višem sudu u Vranju je dana 12.07.2023. godine dostavljen predmet Osnovnog suda u Vranju K.br. 239-22, okončan donošenjem presude tog suda K.br.239-22 od 23.06.2023. godine, kojom je okrivljeni Dejan Nikolić, zvani „Kantar“ iz Vranja, oglašen krivim za izvršenje krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti iz člana 138. st.2, u vezi sa st.1 KZ, i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6 meseci.

Dana 18.07.2023. godine od strane nadležnih službi koje su postupale u spisima predmeta Višeg suda u Vranju Kž1.br.131-23, koji je formiran po izjavljenim žalbama, primećeno je da nedostaje predmet Osnovnog suda u Vranju K.br.239-22.

Od strane v.f. predsednika suda, dana 19.07.2023. godine, oformljena je komisija sa zadatkom da izvrši pregled svih prostorija Višeg suda u Vranju, radi eventualnog pronalaska predmeta, a preduzete su i druge mere i radnje kako bi se predmetu ušlo u trag.

Predmet Višeg suda u Vranju Kž1.br. 131-23 je bez predmeta Osnovnog suda u Vranju K.br. 239-22, dostavljen dana 19.07.2023. godine v.f. predsedniku suda radi odlučivanja o zahtevu sudije Tatjane Mihajlović Jovanović za izuzeće od postupanja u predmetu Višeg suda u Vranju Kž1.br 131-23, podnetog iz razloga propisanih odredbom čl.37.st.1.tač.2 Zakonika o krivičnom postupku.

V.f. predsednika suda je najpre, dana 21.07.2023. godine, Osnovnom sudu u Vranju uputila predlog za obnavljanje spisa predmeta tog suda K.br.239-22, kako bi se po izjavljenim žalbama blagovremeno donela odluka i nesmetano vodio krivični postupak, te su obnovljeni spisi predmeta Osnovnog suda u Vranju dostavljeni Višem sudu u Vranju, dana 21.07.2023. godine, oko 15 časova.

O zahtevu za izuzeće sudije Tatjane Mihajlovoć Jovanović odlučeno je rešenjem v.f. predsednika Višeg suda u Vranju Su VII-39-22-2023 od 24.07.2023. godine, kojim je usvojen zahtev za izuzeće i određeno je da se sudija Tatjana Mihajlović Jovanović izuzima od daljeg postupanja u predmetu Višeg suda u Vranju Kž1.br.131-23, a za dalje postupanje po navedenom predmetu, određena je druga sudija u skladu sa Godišnjim rasporedom poslova Višeg suda u Vranju za 2023. godinu.

Takođe Vas obaveštavamo da je u vezi sa spornim događajem, v.f. predsednika Višeg suda u Vranju dana 24.07.2023. godine Osnovnom sudu u Vranju podnela krivičnu prijavu protiv NN lica, zbog krivičnog dela ometanje pravde iz čl.3366 Krivičnog zakonika ili krivičnog dela falsifikovanja službene isprave iz čl. 357. KZ.“

U ovom slučaju od strane optuženog i osuđenog, sa timom odbrane, u kontinuitetu traju različiti oblici opstrukcija. Još više opstrukcija ima u slučaju ugrožavanja sigurnosti Igora Živkovića od strane Dejana Nikolića Kantara. Kao i u slučaju ugrožavanja sigurnosti MV.

Nestali predmet, i posle dve nedelje od početka istrage, nije pronađen, niti je otkriveno na koji način je nestao.

Za „nadzorni tim“ Ministarstva pravde, koji će posetiti Vranje, ali i za istragu ovog slučaja, veoma je važno da se utvrdi na koji način i uz čiju pomoć Nikolić uspeva da opstruira i odlaže suđenja, na koji način dobija potvrde zdravstvenih institucija, na koji način ih tumači Upravnik zatvora i odlučuje da optuženog ne dovodi na suđenja, iako je svima jasno da ne postoje razlozi za to, jer se i sâm zatvor nalazi u dvorištu suda, a postoje sudnice raspoložive za prisustvo osoba sa invaliditetom.

Prošle nedelje je još jedno suđenje u slučaju pretnji načelniku PU odloženo jer nisu stigli spisi veštačenja iz Specijalne bolnice o zdravstvenom stanju optuženog.

Važno je i da se ustanovi zbog čega v.f. predsednik suda Milena Stojević, u predmetu koji je u Viši sud stigao sa oznakom „hitno“, odlučuje da tu oznaku urgentnosti zanemari i dodeljuje predmet sudiji Tatjani  Mihajlović Jovanović koja je u tom trenutku na odmoru. Umesto da preispituje svoju odluku da zanemari oznaku „hitno“, preispituju se nadležni sudija osnovnog suda i tužiteljka u tom slučaju o tome zašto su stavili ovu oznaku.

Takođe je važno da se utvrdi i kakva je veza u odlukama i hronologiji, u odnosu na imenovanje ćerke sudije Tatjane Mihajlović Jovanović,  advokatice Hristine Đorđević, kao novog zakonskog zastupnika optuženog Kantara.

Naime, već 12.07. kada je predmet stigao u sud, bilo je jasno da sudija Tatjana Mihajlović Jovanović, ne može da postupa u ovom slučaju.

I sâma istraga kao da  je pod opstrukcijom, propituju se odluke Osnovnog suda zbog oznake „hitno“, ali se istom sudu, to jest inspektoru koji istražuje krivičnu prijavu, ne dostavlja izveštaj komisije koja je radila pretragu prostora.

Dobija se utisak da se svaka odluka v.f. predsednika suda usporeno donosi i realizuje bez neophodne urgentnosti, jer se propust, ako ne i nešto mnogo teže, dogodio u Višem sudu. U interesu je i suda i javnosti da se nestanak spisa što pre razreši.

Ovo je veliki test za pravosuđe u Srbiji. Način na koji će ovaj slučaj dobiti svoj epilog, biće i signal u kom pravcu će se ovaj sektor razvijati, da li u realnosti nestanaka predmeta i različitih opstrukcija, ili u pravcu jačanja efikasnosti, nepristrasnosti i pravičnosti.

 

Veran Matić, izvršni direktor ANEM (Asocijacija nezavisnih elektronskih medija)