Dejan Nikolić Kantar – korupcija, kriminal i nestali sudski predmeti

Objavljeno: 18.08.2023.

Dejan Nikolić Kantar, vranjski privrednik koji je osuđivan zbog različitih krivičnih dela, ostaje u zatvoru. Juče je istekla kazna od 14 meseci zbog pretnji i nasilja prema zaposlenima u OK radiju u Vranju, a od danas počinje druga od 18 meseci. Upravo je taj predmet nestao u Višem sudu u Vranju, predsednica Suda podnela krivičnu prijavu protiv NN lica. Ministarstvo oformilo tim da slučaj ispita, ali se još ne zna ko je odgovoran.

Dejan Nikolić na jednom od ročišta u Vranju (ilustracija: Marko Somborac) Dejan Nikolić na jednom od ročišta u Vranju (ilustracija: Marko Somborac)

Iz zatvora u sudnicu, iz sudnice u bolnicu, iz bolnice u zatvor i tako više puta, a glavni pretres u jednom od više sudskih sporova u kojima je optužen Dejan Nikolić Kantar, nikako da se održi.

Nikako i da u Višem sudu pronađu ko je odgovoran što je nestao jedan od već presuđenih predmeta u Osnovnom, u kojem je za Nikolića predviđena zatvorska kazna od 18 meseci.

„Administracija je išla na poligraf…. I prošla. Sutkinja je odbila da ide na poligraf, i njena ćerka je takođe odbila da ide na poligraf. A njena ćerka je u ovom slučaju noiva advokatica dejana Nikolića Kantara u ovom slučaju“, kazao je Veran Matić iz Radne grupe za bezbednost novinara.

Po informacijama iz Suda zna se da je predmet stigao. Kada je nestao pregledali su sve prostorije, predmeta nema.

„Sve je spektakularno. Od početka je cela priča oko Kantara potpuno spektakularna. Izgleda potpuno neverovatno“, dodaje Matić.

Javnosti je postala vidljiva kada je kockarnica sa kojom se povezuje Nikolić proširena tako da je zazidan prostor prvih komšija – OK radija, pa se u slučaj uključila Radna grupa za bezbednost novinara.

„Kada smo mi došli u Vranje, on je bio na izdržavanju kazne zbog organizovanja ilegalnog kockanja, a u isto vreme je bio vlasnik preko 80 konkarnica“, ukazuje Matić.

Osuđen u najmanje šest sudskih procesa, traju još najmanje četiri. Obično se kaže, „od ranije poznat policiji“, dobro je, međutim, poznat i sugrađanima, od kojih su neki, kao svedoci, menjali iskaze pred sudom.

Iako su pune vranjske ulice, građani nisu voljni da komentarišu ovaj slučaj.

Matić kaže, nije takva situacija samo kada je reč o građanima, već i u lokalnim institucijama. Prepoznaje dva vida delovanja, jedan je zastrašivanje, a drugi – koruptivne.

„Potplaćivanje i instaliranje svojih ljudi u institucije sistema. On u Vranju u svim institucijama lokalnog sistema ima svoje ljude sa kojima je do sada uspevao da izbegne zatvorske kazne .

Dejan Nikolić Kantar prebačen je danas u Centralni zatvor, ali se u Vranje vraća početkom septembra. Pod pratnjom – opet na suđenje.

Tekst prenet sa portala N1.

Autorka: Gordana Bjeletić