Subotica - Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara i trening za unapređenje bezbednosti novinara

Objavljeno: 30.10.2023.

Danas je održan još jedan sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) koji je u Subotici, u prostorima InspiraHub-a, organizovala Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u okviru projekta “Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara” podržanog od strane Evropske komisije kroz Program podrške nezavisnim medijima u Srbiji, Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije i Misije OEBS u Srbiji.

Sastanak SRG u Subotici (foto: OEBS/Miroslav Janković) Sastanak SRG u Subotici (foto: OEBS/Miroslav Janković)

Na početku sastanka, koji je moderirao član SRG i predsednik UO ANEM-a Veran Matić, novinar Branko Žujović je prisutne upoznao sa medijskom scenom u Subotici i predstavio ključne bezbednosne probleme sa kojima se susreću tamošnji novinari uz primere ugrožavanja slobode govora. Žujović ima različita iskustva sa institucijama pošto mu, po njegovim rečima, policija nikada nije odgovorila ni na jedno osetljivo pitanje. Sa druge strane, on smatra da „prisustvo predstavnika policije i tužilaštva ovakvim sastancima predstavlja korak unapred ka razumevanju novinarske profesije i potreba njenih pripadnika.“

Sastanku su prisustvovali Viktor Holo i Silvija Katić, kontakt tačke iz Policijske uprave u Subotici, i javne tužiteljke Svetlana Medić i Marijana Krstekanić, kontakt tačke iz Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva. Ispred novinarskih udruženja i organizacija učestvovale su članice Stalne radne grupe Nataša Jovanović (AOM, Fondacija Slavko Ćuruvija), Dragana Bjelica (UNS), Marija Babić (NUNS), Veljko Milić (NDNV) i Miroslav Janković (OEBS), koji su saslušali priče medijskih radnika sa lokala koji su doživeli pretnje, pritiske i druge vrste nasilja koji se isprečavaju kvalitetnom obavljanju novinarskog posla. Urednica  Zlata Vasiljević, novinarka Nataša Filipović i novinar Nikola Tumbas izneli su iskustva vezana za opasnost medijskog izveštavanja o migrantima u blizini mađarske granice, dok je Predrag Rava (UNS DNV) ukazao na značaj izveštavanja o zloupotrebama u projektnom sufinansiranju širom Vojvodine.

Pored prijava vezanih za krivična dela prema novinarima, NDNV je kroz svoj projekat zaštite novinara od diskriminacije u multietničkim zajednicama uspostavio mrežu poverenika u deset gradova u Srbiji. U evidenciji prijava koje je od avgusta primio poverenik u Subotici dominiraju one koje govore o odbijanju nadležnih institucija da daju informacije od značaja za javnost, a posebno onih vezanih za migrantsku krizu, odnosno nasilne i oružane sukobe koji eskaliraju u neposrednoj okolini Subotice, o pitanjima istorijskog institucionalnog revizionizma, o neprimerenom odnosu gradonačelnika prema novinaru koji je razotkrio zloupotreba u aferi netransparentne nabavke uređaja za preduzeće Subotica-trans, što se kasnije ispostavilo kao tačno. Najveći ipak problem nalazi se u oslabljenoj medijskoj zajednici, sve većem broju medija a sve manjem broju onih kritičkih i istraživačkih, i sve manjoj solidarnosti. 

Do sada su slični sastanci Stalne radne grupe za bezbednost novinara održani u Beogradu, Nišu, Pančevu i Novom Sadu sa ciljem upoznavanja novinara i medijskih radnika sa mehanizmima zaštite koji im stoje na raspolaganju. To su, između ostalog, aktivnosti SRG koje pomažu povezivanje medijskih radnika sa lokalnim kontakt tačkama u tužilaštvima i MUP-u radi izgradnje poverenja i postizanja bolje saradnje novinara, tužilaca i policije, rad besplatne, 24-časovne SOS Sigurne linije (0800 100 115) za prijavljivanje slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara, informativna internet strana i mobilna aplikacija, kao i treninzi za unapređenje bezbednosti novinara koje drži novinar, trener, urednik i nekadašnji direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen.

Na treningu za novinare u Subotici, koji je usledio nakon sastanka SRG, novinari iz lokalnih redakcija bavili su se temom bezbednosti novinara koje je posebno aktuelizovano zbog sukoba migranata u nedalekoj pograničnoj oblasti. Potreba za ovakvim treningom proistekla je iz veoma loše atmosfere u kojoj novinari obavljaju svoj posao, gde se kontinuirano susreću sa pretnjama, napadima i drugim vrstama nasilja poput targetiranja, uvreda i pritisaka. Pogotovo je neregulisan i nebezbedan prostor na društvenim mrežama gde novinari, a posebno novinarke, svakodnevno dobijaju poruke pretnji i zastrašivanja. 

Trening za novinare i sastanak SRG, koji će do kraja naredne godine biti održani u brojnim gradovima Srbije, organizovao je ANEM u okviru projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“, podržanog od strane Evropske komisije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Misije OEBS-a.