Obezbeđenje Opštine Inđija izbacilo novinarku Vericu Marinčić iz zgrade

Objavljeno: 04.03.2024.

"Zahtevamo hitnu odgovornost predstavnika obezbeđenja opštine Inđija, kao i lica koje je donelo odluku da novinarku Vericu Marinčić izbace iz zgrade opštine. Ovakav grub i neprimeren odnos javnih službenika prema novinarima ne može da prođe nekažnjeno. Udaljavanje novinara iz zgrade koja pripada građanima jeste udaljavanje javnosti iz rada opštinskih organa", kaže se u reagovanju Slavko Ćuruvija fondacije.

Obezbeđenje izbacuje Vericu Marinčić (foto: snimak ekrana, N1) Obezbeđenje izbacuje Vericu Marinčić (foto: snimak ekrana, N1)

Obezbeđenje Opštine Inđija izbacilo je novinarku lokalnog onlajn portala IN medija Vericu Marinčić iz zgrade u kojoj je održava sastanak povodom protesta meštana zbog ukidanja železničke stanice u Čortanovcima.

Na snimku Televizije N1 se može videti kako radnik obezbeđenja izbacuje novinarku Vericu Mariničić uz navode da „nije na spisku“.

„Predsednik opštine mi je rekao da svi mogu, samo ja ne mogu da prisustvujem sastanku. Ne znam koji je razlog. Strašno. Izbacili su me kao kera. Zalupili su mi vrata i rekli: E ovde možeš da budeš koliko hoćeš“, kaže Marinčić za Cenzolovku, potresena, dok u Domu zdravlja u Inđiji čeka na pregled zbog povređene ruke.

Kaže da će obezbeđenje prijaviti policiji i da je već javila kontakt tački za napade na novinare u Nezavisnom udruženju novinara Srbije. .

„Zahtevamo hitnu odgovornost predstavnika obezbeđenja opštine Inđija, kao i lica koje je donelo odluku da novinarku Vericu Marinčić izbace iz zgrade opštine. Ovakav grub i neprimeren odnos javnih službenika prema novinarima ne može da prođe nekažnjeno. Udaljavanje novinara iz zgrade koja pripada građanima jeste udaljavanje javnosti iz rada opštinskih organa“, kaže se u reagovanju Slavko Ćuruvija fondacije.

Reakcija "Grupe Novinarke protiv nasilja prema ženama" 

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” apeluje na institucije da stanu u zaštitu naše koleginice Verice Marinčić, novinarke portala IN medija iz Inđije. Verica Marinčić je danas izbačena iz zgrade Opštine Inđija u kojoj  je održan sastanak povodom protesta meštana zbog ukidanja železničke stanice u Čortanovcima. Pripadnik obezbeđenja grubo je izgurao našu koleginicu uz primenu fizičke sile i neprimereno mnogo fizičkog kontakta.

Podsećamo da ovo nije prvi napad na Vericu Marinčić.

Zastrašivanje novinarke iz Inđije počelo je 2019. po objavljivanju foto-vesti na Fejsbuk stranici lokalnog portala Inđija kafe (bahato parkiran automobila ispred jedne pekare). Ona je u više navrata zastrašivana i praćena na poslu i ispred kuće u kojoj živi. Osnovno tužilaštvo u Staroj Pazovi odbacilo je njenu krivičnu prijavu, a potom je i  Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici odbilo prigovor novinarke na ovu odluku.

Preteće poruke dobijala je i kada nije izveštavala o političkim temama, već o pojedincima, poput lokalnog sveštenika koji je izbačen iz jednog trgovinskog objekta.

Grupa “Novinarke protiv nasilja” podseća i na to da je položaj novinarki u lokalnim medijima, pogotovo u malim sredinama, nepovoljniji u odnosu na nacionalne medije i da su u većem riziku od verbalnih, fizičkih napada i generalnog pritiska okoline.

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama”

Sve se dogodilo pošto su meštani Čortanovaca protestovali danas ispred opštine Inđija sa zahtevom da im se vrati železnička stanica kako bi i oni mogli da koriste brzu prugu.

Video snimak N1 pogledajte OVDE.

Tekst prenet sa portala Cenzolovka.