Novinari u Vojvodini navikli na pretnje, kao i na to da ih institucije ne štite

Objavljeno: 18.03.2024.

Novinari u Vojvodini i Novom Sadu navikli su se na pretnje i uvrede koje im građani upućuju, ali smatraju da bi institucije trebalo da se aktiviraju i rade svoj posao, kako bi ih zaštitili.

Sastanak članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara sa napadnutim novinarkama u Novom Sadu (foto: 021) Sastanak članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara sa napadnutim novinarkama u Novom Sadu (foto: 021)

Ovo je jedan od zaključaka sastanka Stalne radne grupe (SRG) za bezbednost novinara, koji je održan u Novom Sadu.
 
Na ovom otvorenom sastanku, predstavnici SRG razgovarali su, između ostalog, i sa novinarima i novinarkama koji su prethodnih nedelju dana izloženi većem broju napada i otvorenih pretnji - Anom Lalić, Ksenijom Pavkov, Vesnom Marinčić i Žarkom Bogosavljevićem, a u diskusiji su učestvovali i drugi novinari.

Podsetimo da je izvršna direktorka Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić dobila pretnje smrću i uvrede pre nedelju dana zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na Limanu, kao i članovi njene porodice.
 
U isto vreme, novinarki televizije N1 Kseniji Pavkov, kao i novinaru 021.rs Žarku Bogosavljeviću upućen je niz pretnji i uvreda putem društvenih mreža, zbog izveštavanja sa protesta ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu, povodom odluke ove institucije da se Ani Mihaljici privremeno oduzme starateljstvo nad troje dece.

U istom periodu su i novinarku i urednicu IN Medija iz Inđije Vesnu Marinčić radnici obezbeđenja fizički izgurali iz zgrade Opštine dok je pokušavala da izveštava sa protesta meštana Čortanovaca zbog ukidanja železničke stanice u ovom mestu.
 
Svi prisutni novinari složili su se da su kao profesionalci navikli na pretnje i uvrede, a takođe i na to da institucije jako sporo reaguju ili to uopšte ne rade.
 
Vesna Marinčić sa IN Medije, koja se nekoliko decenija bavi novinarstvom u Inđiji, iskreno kaže da je već umorna od toga da se ovakva dešavanja i ponašanja ponavljaju.
 
"Ne znam kako je došlo do toga da novinar koji ukazuje na neke degenerativne pojave u društvu odjednom bude krivac što uopšte o tome ima pravo nešto da kaže. Imam utisak da kad god ja želim da zinem, oni mene lupe preko usta", rekla je ona.
 
Novinarka N1 Ksenija Pavkov smatra da je uzrok ovakvom stanju i odnosu prema novinarima atmosfera linča koja je sada došla do onih koji treba novinare da brane.
 
"Nije normalno da su takve stvari meni postale normalne", ističe ona.
 
Novinar radija i portala "021" Žarko Bogosavljević, koji u novinarstvu radi skoro 25 godina, složio se sa koleginicama i rekao da on, kada su počeli da prozivaju njega i redakciju, u prvi mah nije reagovao.
 
"Nisam reagovao ni prvi put kad je advokat na protestu podrške ispred Centra za socijalni rad javno prozvao mene i 021, već tek posle. Došao sam do momenta kada biram i procenjujem na koje uvrede i pretnje treba da reagujem, a na koje ne", istakao je Bogosavljević.
 
Ana Lalić, koju već nedelju dana razne grupe napadaju i prete i njoj i njenoj porodici, kaže kako NDNV u svakom slučaju napada na novinara reaguje i šalje prijavu Tužilašvu za visokotehnološki kriminal.
 
"Što se tiče mojih prijava, iz tužilaštva su me pozvale za dve prijave, za jednu su naložili policiji da reaguje po njoj, a za drugu još uvek ne znam. Problem je u tome što je procedura postupanja po prijavama spora. Kada bi se promptno reagovalo u mojoj situaciji, odmah po prijavi, to bi sigurno umanjilo bar za 50 odsto salve pretnji koje su stigle posle toga", rekla je Lalić.

Član Radne grupe Veran Matić istakao je da su žene u novinarstvu, koje su pritom izložene pretnjama i uvredama, na drugačiji način targetirane od njihovih kolega novinara.
 
Tokom razgovora su se novinari osvrnuli i na to šta je potrebno uraditi kako bi novinari na terenu bili zaštićeni od ovakvih dešavanja, a zaključak je da institucije moraju biti svesne svoje uloge u tom krugu nasilja.
 
Kako su naveli, policija mora znati koja su prava novinara koji izveštavaju na terenu i da moraju i njih da štite, kao i da postoji volja tužilaštva i suda da svaku pretnju, direktnu ili indirektnu, sankcioniše.
 
Međutim, postoji i jedna izuzetno bitna stvar, a to je solidarnost među novinarima i mogućnost da se kroz taj čin stane na put daljim problemima sa kojima bi morali da se suoče.
 
U radu Stalne radne grupe za bezbednost novinara učestvuju predstavnici tužilaštva, policije i novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, AM i AOM). Sastanak je sazvan na inicijativu UNS-a.

Tekst prenet sa portala 021.

Autorka: Aleksandra Reves