Loša medijska situacija u Srbiji najvidljivija je u lokalnim sredinama

Objavljeno: 20.03.2024.

Izveštaj sa sastanka Stalne radne grupe za bezbednost novinara i treninga za unapređenje bezbednosti novinara u Zaječaru

Sastanak članova SRG sa lokalnim novinarima i institucijama u Zaječaru (foto: OEBS / Miroslav Janković) Sastanak članova SRG sa lokalnim novinarima i institucijama u Zaječaru (foto: OEBS / Miroslav Janković)

U okviru kontinuiranih napora da se poboljša bezbednosno stanje novinara u Srbiji, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) danas je održala sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) i trening za unapređenje bezbednosti novinara u Kući slobodnih medija u Zaječaru. 

Ovaj sastanak okupio je brojne članove medijske zajednice, uključujući predstavnike ANEM-a Verana Matića i Saše Mirkovića, Dragane Bjelice iz UNS-a, Stevana Ristića iz Asocijacije medija, predstavnika OEBS-a Miroslava Jankovića, kao i novinare i novinarke iz ZA medije, portala Zaječar online, ŠRIF, Timočke, RTV Bor, NG Portala, Knjaževačkih vesti, Ist medije, radija Naxi M i Magnum i portala 030 iz Zaječara, Bora, Knjaževca i Negotina.

Sastanku su prisustvovali i javni tužioci i predstavnici MUP-a iz ovih gradova. Iz VJT u Zaječaru tu je bio glavni javni tužilac Miodrag Canović, iz OJT u Zaječaru javni tužilac Nemanja Dimitrijević, iz OJT u Boru javni tužilac Saša Milošević, iz VJT u Negotinu javni tužilac Tijana Jelenković, a iz OJT u Negotinu javni tužilac Nenad Srzentić. Bili su prisutni i potpukovnik policije Bratislav Todorović i major policije Mlađan Kostić iz Zaječara i kapetan policije Mirko Radović iz Bora, lokalne kontakt tačke za brzo prijavljivanje nasilja nad novinarima i novinarkama.

Predsednik UO ANEM-a i član SRG Veran Matić otvorio je sastanak podsećanjem na značaj ovakvih okupljanja u kreiranju efikasnijeg odgovora institucija na pretnje i napade na novinare, a zatim je predstavio ažurirane podatke iz statistike Višeg javnog tužilaštva za period od početka godine. 

„U prva dva meseca ove godine Vrhovnom javnom tužilaštvu prijavljene su četiri pretnje, od kojih je za tri naloženo prikupljanje dodatnih obaveštenja a u jednom slučaju prijava je odbačena. U prve dve nedelje marta imamo povećan broj pretnji novinarki Ani Lalić Hegediš, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Dinku Gruhonjiću i Kseniji Pavkov, novinarki N1. Verica Marinčić sprečena je da prati protest meštana Čortanovaca u Inđiji, fizičkim izgurivanjem iz zgrade opštine od strane predstavnika obezbeđenja, a po nalogu šefa kabineta predsednika opštine Inđija. Dopisnici Tanjuga i Kurira ometani su tokom izveštavanja sa protestnog skupa ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu. Eruptivne pretnje na društvenim mrežama, posebno Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću, mere se desetinama, a uvrede i vulgarna uznemiravanja stotinama poruka. Pritisak na porodice postaje takođe vrlo snažan.“

Lokalni novinari su tokom sastanka predočili slučajeve ometanja rada, pretnji i pritisaka koji nisu bili poznati ranije predstavnicima Stalne radne grupe za bezbednost novinara jer nisu prijavljivani, a predstavaljaju ugrožavanje bezbednosti novinara.

I novinari i tužioci su kritikovali sudsku praksu koja sve uže tumači pretnje po život i telo iz člana 138. Krivičnog zakonika kada je reč o novinarima. Ustanovljeno je da je samo u Zaječaru, od 14 slučajeva, rešeno 12 i da su svi rešeni odbačajem krivične prijave. To je posledica, između ostalog, i bojazni tužilaštva da će sudovi odbijati optužne predloge zbog gorepomenutih kriterijuma prihvaćenih u sudskoj praksi. Proizvod ovoga je da su novinari nepoverljivi prema sistemu i postojećim mehanizmima zaštite novinara. Ovo je tema koju će SRG da pokrene u konsultacijama sa Vrhovnim sudom Republike Srbije. 

Novinari su svedočili i o prisustvu straha da će se njihov položaj pogoršati ako bi prijavili slučaj pretnji, naročito ako su izrečene od strane poznatih nasilnika koji se dovode u vezu sa vlašću. Ukazali su na potrebu izmena Krivičnog zakonika kako bi se omogućila sveobuhvatnija pravna zaštita i drugih medijskih radnika. 

I jedni i drugi su pozvali da i sudije učestvuju na ovakvim sastancima Stalne radne grupe za bezbednost novinara sa lokalnim novinarima, tužiocima i policijom. Tužioci i novinari su jedni druge pažljivo saslušali, i zajednički zaključak je da ovakvi sastanci na lokalu treba da se dešavaju redovno, i bez predstavnika i u organizaciji SRG, kako bi se postigla veća bezbednost novinara.

Loša medijska situacija u Srbiji najvidljivija je u lokalnim sredinama, o čemu su takođe govorili predstavnici medija na ovom sastanku, naglašavajući da su oni koji rade profesionalno izloženiji pritiscima i pretnjama, i samim tim su ranjiviji. Mediji su izloženi i SLAPP tužbama, a retki su oni koji imaju sredstava za dobar advokatski tim. Kada se desi da dobiju višestruke istovremene tužbe, zastane rad redakcija.

Novinari su na kraju sastanka naglasili koliko je važno da se poštuje novinarski etički kodeks u izveštavanju kako bi se sačuvao kredibilitet profesije.

Pored unapređenja komunikacije između novinara i predstavnika organa zaduženih za njihovu zaštitu, fokus ANEM-a je i na prevenciji i obuci. Zato je nakon sastanka SRG usledio praktičan trening koji je vodio Branko Čečen, nekadašnji direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije. On je na primerima pretnji i nasilja koje su doživeli pojedini novinari iz Zaječara, Bora, Knjaževca i Negotina uputio učesnike treninga u strategije za prevenciju nasilja i načine na koji novinari i novinarke mogu da se zaštite i traže pomoć.

Sastanci i treninzi poput ovog u Zaječaru ključni su za izgradnju sigurnijeg okruženja za novinare, omogućavajući im da obavljaju svoj posao nezavisno, nepristrasno i profesionalno. Kontinuirani napori i saradnja svih relevantnih aktera osiguraće dalje napredovanje u ovoj ključnoj oblasti.

Aktivnosti su deo šireg projekta "Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara", koji finansira Evropska komisija i podržava medijsko odeljenje Misije OEBS-a u Srbiji, što potvrđuje međunarodnu podršku i priznanje važnosti ove teme.