Mirković (ANEM): Nedostatak političke volje ohrabruje stvaranje atmosfere za pretnje novinarima

Objavljeno: 23.03.2024.

Saša Mirković iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija rekao je gostujući u Markeru da smatra da nedostatak političke volje utiče na stvaranje atmosfere koja ohrabruje one koji prete novinarima, te da nije problem u zakonima, jer kako kaže "imamo i više nego dobar zakonodavni okvir“.

Saša Mirković (foto: Insajder TV) Saša Mirković (foto: Insajder TV)

"Imamo nedavno usvojen Zakon o javnom informisanju i medijima, imamo Zakon o elektronskim medijima, međutim, kao što vidite, sve do ovog trenutka mi nemamo apsolutno nikakvu reakciju resornog Ministarstva, informisanja i telekomunikacija. I to je prilično obeshrabrujuće i to mora da se menja“, kaže Mirković u Markeru. 

On dodaje da su pretnje koje novinarima stižu sad "silovitije i oštrije“.

"Recimo, ova publikacija, Leksikon pretnji, koja je objavljena u okviru kampanje ANEM-a Pretnje je pretnja, gde je skupljeno nekih stotinak pretnji u poslednjih nekoliko godina, upućenih našim koleginicama i kolegama, kada poredite pretnje iz tog Leksikona sa pretnjama koje su stizale poslednjih par dana ka Dinku Gruhonjiću, odnosno Ani Lalić, vi shvatate da su te pretnje neuporedive“, objašnjava Mirković.

On smatra da je to posledica generalne društvene atmosfere, odnosno, kako kaže, narativa koji je sve vreme je u zoni nasilja i dodaje da bi vlast trebalo da bude ta koja će reći da tako ne može da se komunicira.

"Stalna radna grupa radi sve što je do nje. Činjenica je da su članovi Stalne radne grupe u kontaktu sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, sa predstavnicima tužilaštva“, kaže Mirković.
Na konstataciju da su juče predstavnici brojnih udruženja novinara i ANEM-a bili u ministarstvu i razgovarali sa ministrom informisanja i telekomunikacija, te da je tema bila postupanje Vrhovnog javnog tužilaštva u slučajevima nasilja i pretnji nad novinarima, Mirković kaže da je to bio prvi sastanak te vrste.

"Već sama ta činjenica govori da je do tog sastanka moralo doći mnogo ranije. Činjenica je da postoje razlozi zbog kojih bi ministarstvo moralo da se oglasi. Dolazeći ovde u studio, video sam da se oglasio i ambasador Žiofre, šef delegacije EU u Srbiji. Pre toga se oglasila misija OEBS-a. Znači, nama se događa da međunarodne institucije i predstavnici respektabilnih međunarodnih institucija reaguju, a da vi imate ovde ćutanje vlasti“, kaže Mirković za Marker.

On smatra da sve što se sada događa sa pretnjama novinarima, ima korene "u činjenici da imamo oslobađajuću presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije“.

"Nakon 25 godina, evo sada 11. aprila će se navršiti, mi imamo stanje u kojem je potpuno jasno da izvršioci, bar do daljeg, neće ugledati kaznu, zasluženu kaznu, da oni koji su bili osumnjičeni su sada slobodni ljudi. Naravno, s druge strane, imamo situaciju da je 2001. ubijen Milan Pantić, da Tužilaštvo za organizovani kriminal stalno odbacuje odgovornost i izuzima se iz tog slučaja. To je takođe prilično obeshrabrujuće, jer to su neke stvari koje ostaju kao neke stajne tačke koje zapravo definišu toleranciju na nekažnjivost nasilja prema novinarima“, kaže Mirković.

Kako zaključuje "nekažnjivost prema bilo kakvim zločinima, prema novinarima, novinarkama je nedopustiva“.

Tekst i video preneti sa portala Insajder TV.