Specijalni izveštaj OEBS o pravnom uznemiravanju medija

Objavljeno: 01.12.2021.

Specijalni izveštaj za cilj ima da pruži opšte smernice državama učesnicama OEBS-a u vezi sa njihovim opredeljenjima, a fokusira se na tri najosetljivije i najaktuelnije teme: optužbe za „ekstremizam“ i terorizam prema javnom pravu; tužbe za klevetu prema javnom pravu; i tendenciozne privatne tužbe protiv novinara i drugih medijskih radnika.

U uvodu Specijalnog izveštaja, čiji je autor Ton van den Brandt, navodi se da se, osim pretnje fizičkim nasiljem i nasiljem na mrežama, mnogi novinari i drugi medijski radnici suočavaju sa stvarnim rizikom da budu meta pravnog uznemiravanja i zlonamernih sudskih postupaka, pri čemu se zakon zloupotrebljava da bi ih sprečio da rade svoj posao, ili se koristi kao sredstvo odmazde za njihove neželjene istrage ili izveštavanje.

Taj rizik dolazi u mnogim oblicima, od administrativnih sankcija ili krivičnog gonjenja, do (mogućnosti) dugih i skupih parničnih postupaka koje pokreću moćni pojedinci i organizacije – fenomen koji se često naziva i Strateški postupci protiv učešća javnosti (Strategic Lawsuits Against Public Participation - SLAPP). Takvo pravno uznemiravanje može da predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost i ekonomski položaj medija i medijskih radnika, i stoga ima snažan efekat zastrašivanja za medijski pluralizam, podrivajući novinarsku slobodu u regionu OEBS-a.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija (RFoM) stoga smatra da je pravo vreme da se objavi ovaj specijalni izveštaj, koji se delimično nadovezuje na ranije publikacije Kancelarije za slobodu medija. 

Primer obrasca

Krivična prijava - obrazac Privatna tužba - obrazac Tužba - obrazac