Studija slučaja - krivično delo Uvreda

Objavljeno: 22.04.2021.

Vređanje novinara putem medija kao povod za pokretanje krivičnog postupka po privatnoj tužbi za krivično delo Uvreda

OPIS DOGAĐAJA:

G.K. je 11. decembra 2018. godine u štampanom izdanju novina „Ilustrovana politika" u svom autorskom tekstu izneo niz uvreda na račun novinara V.M. nazivajući ga pogrdnim imenima, poput „smeće jedno bolesno", „moralna nakazo", „siso", „mamografe" i slično, ujedno omaložavajući njegov rad na projektima humanitarne pomoći koje je tokom svoje karijere inicirao. 

U cilju zaštite svojih prava, novinar V.M. je u svojstvu privatnog tužioca u zakonskom roku od 3 meseca od dana saznanja za krivično delo podneo privatnu tužbu Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv G.K. za krivično delo Uvreda iz člana 170 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog Zakonika.

VRSTA POSTUPKA KOJI JE VOĐEN: 

Krivični postupak po privatnoj tužbi za krivično delo Uvreda

TOK I ISHOD POSTUPKA:

Tokom postupka, G.K. je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela na način, mesto i vreme kako mu je privatnom tužbom stavljeno na teret, te je prvostepeni sud utvrdio da je kod okrivljenog G.K. postojala namera omaložavanja privatnog tužioca. G.K. je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 150.000,00 dinara. 

Na prvostepenu presudu okrivljeni je izjavio žalbu, međutim, Viši sud u Beogradu, postupajući kao drugostepeni sud, potvrdio je ovu presudu, čime je postupak pravnosnažno okončan. 

NAPOMENE:

Kada je reč o krivičnom delu Uvreda iz člana 170 Krivičnog zakonika, značajno je napomenuti da se ovo krivično delo ne goni po službenoj dužnosti, već po privatnoj tužbi koja se podnosi nadležnom sudu. Za više informacija o gonjenju po privatnoj tužbi pogledajte odeljak na naslovnoj strani Obrasci i uputstva - Krivični postupak.

Takođe je značajno napomenuti da lice može biti oglašeno krivim za krivično delo Uvreda samo ukoliko se utvrdi da postoji namera omaložavanja. U slučaju kada su određeni navodi dati u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u vršenju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštiti opravdanih interesa, učinilac se neće kazniti za krivično delo Uvreda, ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja.

*Iako je G.K. pravosnažno osuđen, a njegovo ime obelodanjeno u brojnim tekstovima u kojima se taj slučaj pratio, u ovoj studiji slučaja označen je inicijalima. Na isti način označen je i privatni tužilac.