Međunarodne novinarske organizacije: Eskalacija pretnji i napada na novinare u Novom Sadu

Objavljeno: 25.03.2024.

Eskalacija pretnji i nasilja koje trpe novinari u Novom Sadu, na severu Srbije, dostigla je nezabeležen nivo u poslednjih dve nedelje. Međunarodne novinarske organizacije koje su potpisale saopštenje pozivaju srpske vlasti da sprovedu hitnu i temeljnu istragu o upornim napadima na novinare i obezbede da počinioci budu krivično gonjeni u skladu sa tim.

Za samo deset dana sa pretnjama i napadima suočilo se čak sedam novinara, i to samo u Novom Sadu. Bilo da se radi o fizičkim napadima, verbalnom zlostavljanju, onlajn uznemiravanju ili pretnjama smrću, sposobnost srpskih novinara da rade svoj posao je ozbiljno dovedena u pitanje a njihova bezbednost ugrožena.

Dana 8. marta 2024. godine, novinari Tanjuga i Kurir televizije, kao i radija 021.rs, verbalno su napadnuti dok su pratili demonstracije podrške Ani Mihaljici, kojoj je novosadski Centar za socijalni rad privremeno oduzeo troje dece. Tokom direktnog prenosa na Tanjugu, reporterku Sašku Drobnjak prekinula je žena koja je tvrdila da je Mihaljičin advokat i pretila novinarima koje je optužila da lažu. Verbalno su zlostavljani i fotograf Tanjuga, dopisnik Kurira, i Žarko Bogosavljević iz Radija 021. Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), prisutna policija nije intervenisala da spreči mešanje u rad novinara. Dopisnica N1 Ksenija Pavkov takođe je dobila brojne onlajn uvrede i pretnje fizičkim nasiljem zbog svog izveštavanja sa demonstracija.

Iste nedelje, još dvoje novinara i lidera Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić, primili su hiljade onlajn pretnji smrću upućenih putem društvenih mreža i mejla. Ana Lalić Hegediš bila je meta zastrašujućih pretnji smrću, uključujući i neke seksualne prirode, kao i uvreda upućenih NDNV-u koji vodi, zbog komentara o nacionalizmu na festivalu Rebedu u Dubrovniku gde je bila pozvana kao panelista.

Od 14. marta 2024. njen kolega Dinko Gruhonjić, profesor novinarstva na Novosadskom univerzitetu i programski direktor NDNV-a, strahuje za svoj život i život članova svoje porodice. Gruhonjić je bio meta javne kampanje linča, uključujući pretnje fizičkim nasiljem, od objavljivanja video montaže sa isečcima iz njegovog nastupa na festivalu Rebedu u Dubrovniku prošle godine. Montaža je izmanipulisana kako bi se stekao utisak da Dinko izražava zadovoljstvo što se zove isto kao ustaški zločinac Dinko Šakić. NDNV je ove pretnje prijavio Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i za neke od njih dao podatke o počiniocima koji su se potpisali svojim imenima.

„Naše udruženje je decenijama na udaru. Ali ovoga puta je najveći pritisak ikada. Ko zna šta će biti sa nama“, brine Lalić, dok Gruhonjić žali zbog „politike nekažnjivosti kada je reč o pretnjama nezavisnosti štampe u Srbiji, čak i kada počinioci nisu anonimni“.

„U Srbiji je u porastu broj pretnji i uvreda na račun novinara. Znajući da je Srbija zemlja u kojoj nisu kažnjena tri ubistva novinara u poslednje tri decenije, veoma smo zabrinuti zbog svake nerešene pretnje novinarima“, rekla je Tamara Filipović, projektna menadžerka Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Jedan Novosađanin je 15. marta 2024. godine podneo krivičnu prijavu protiv Gruhonjića i Lalićke zbog navodnog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti tokom učešća na tribini u Dubrovniku. "Imamo ozbiljne razloge da smatramo da je tužilac povezan sa članovima vladajuće Srpske napredne stranke“, izjavio je Gruhonjić. Pojedini političari su ponovo počeli sa uvredama u javnim raspravama.

Pridružujemo se Mreži Safe Journalists u pozivu zvaničnicima da se uzdrže od napada na medije u Srbiji. Njihova neprijateljska retorika legitimiše i normalizuje verbalno i fizičko nasilje nad novinarima i medijskim radnicima. Pozivamo vlasti da garantuju bezbedno okruženje za novinare, omogućavajući im da rade bez straha za svoje živote, i da stave tačku na neprihvatljivu kulturu nekažnjivosti sistematskom istragom napada i pritužbi.

Potpisnici:

European Federation of Journalists (EFJ)

International Federation of Journalists (IFJ)

OBC Transeuropa (OBCT)

International Press Institute (IPI)

Free Press Unlimited (FPU)

Safe Journalists Network

 

Saopštenje preuzeto sa portala IPI.

Prevod: B.N.